Crowdgiving om de gevel te herstellen

Als meesterwerk van de art nouveau is de gevel van het Maison Hannon een collectief goed, dat van de Brusselaars, dat van de voorbijgangers, dat van de toeristen... Wij willen het huis in zijn oorspronkelijke pracht herstellen voor de opening volgend voorjaar, maar vooral om iedereen een van de meest iconische gevels van Brussel terug te geven. 

In 1902 vroeg het echtpaar expliciet aan hun bevriende architect Jules Brunfaut om zich te laten inspireren door andere huizen van Victor Horta (persoonlijk huis in de Rue Américaine; Hotel Tassel; Hotel Wessinger), Ernest Blérot (Etangs d'Elsene, nu vernietigd) en het Hotel Otlet (Octave Van Rysselberghe en Henry Van de Velde, Rue de Florence). De persoonlijke stijl van Jules Brunfaut, een architect van de beaux-arts en historische stijlen, werd vermengd met een nieuwe stijl met Franse accenten. Met dit proefproject creëerde de architect zijn meesterwerk en zijn enige art nouveau-project, waarbij hij speelde met leegtes en vlakken en de gevel van de Avenue de la Jonction, die over de hele lengte van het gebouw loopt, optimaal benutte.

Een dergelijk project is onmogelijk zonder uw steun! Daarom heeft Maison Hannon haar eerste crowdgiving-campagne gelanceerd op het platform Prométhéaforculture, geïnitieerd door Prométhéa, een vereniging die zich inzet voor de ontwikkeling van bedrijfssponsoring op het gebied van kunst en erfgoed. Elke donatie wordt gebruikt om de beste vakmensen in de beste omstandigheden in dienst te nemen. Uitmuntendheid en hoge normen, als eerbetoon aan de kwaliteit van het werk van de ambachtslieden in 1902. 

Concreet zal het ingezamelde bedrag worden gebruikt om een architect in te huren om de staat van instandhouding van de gevel te analyseren en de door de gespecialiseerde teams vereiste ingrepen te evalueren: het geheel zorgvuldig ontstoffen, de waterdichtheid van de voegen herstellen, de stevigheid van de elementen controleren, de kroonlijst en de metalen elementen in hun oorspronkelijke kleur herstellen... De grootste zorg toepassen op het geheel. 

Vandaag  de dag zijn de ramen en de wintertuin klaar. Het gaat er dus om ons te helpen het laatste stuk af te leggen om iedereen een samenhangende en sublieme visie op dit uitzonderlijke gebouw te bieden! Het ligt in jouw handen.

Voor meer informatie over het project en om ons te steunen, volg de link:

Crowdgiving: Gevelrestauratie