Nieuwe thematische rondleidingen

Het Maison Hannon heeft een gloednieuwe reeks thematische rondleidingen voor u in de aanbieding. Elke maand kunt u genieten van een rondleiding die u de geheimen van het huis laat ontdekken en zo een nieuwe blik krijgen op het erfgoed. 

 

PROGRAMMA

 

De restauratie van de geschilderde wanddecoraties in de serre van het Maison Hannon
Met Emmanuelle Job van KIK-IRPA (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium)

Tijdens een eerste studie in 2004 deden we een verrassende ontdekking: de oorspronkelijke sjabloonschildering op het plafond was nog intact! We kenden het bestaan ervan dankzij een foto die in 1905 werd gepubliceerd in het Belgische tijdschrift L’Émulation. De decoratieve elementen zaten echter goed verborgen onder vier lagen verf die in de loop der jaren waren aangebracht. 

Op 19 september vertelt Emmanuelle Job (KIK-IRPA) u meer over de restauratiewerken. Zo zal ze u uitleggen hoe de geschilderde decoratie-elementen van de serre voorzichtig blootgelegd zullen worden. Reservatie is verplicht.

Donderdag 19 september | 18u00 | Reservatie

 

Rondleiding in paard en kar: Het Sint-Gillis van 1900

Op 22 september kunt u van de autoloze zondag genieten met een koetstocht doorheen de straten van Sint-Gillis. Een ervaren gids leert u heel wat bij over de wijk vroeger en nu, tussen het Maison Hannon, het Horta Museum en het Gemeentehuis. Een unieke ervaring in een levendige wijk waarbij u de gedurfde Art Nouveau-woningen en elegante Art Deco-gevels ontdekt die deel uitmaken van de diversiteit van ons fabelachtige artistieke erfgoed.

Na de tocht kunt u ook nog het Maison Hannon vrij bezoeken. Reservatie is verplicht.

Zondag 22 september (Autoloze zondag) | Gedurende de hele dag | Reservatie

 

Herfstsmaken: Het Maison Hannon tijdens Golden Hour

De herfst schetst een zintuiglijk beeld dat rijk is aan symbolen in het hart van het Maison Hannon. Eikenhout staat voor kracht en duurzaamheid, terwijl hop de gezelligheid van gedeelde momenten oproept. Appelcider onderstreept de zoetheid van het seizoen en de serre tijdens het golden hour creëert een warme en troostende sfeer. Het is een viering van de eenvoudige, authentieke geneugten van thuis, de magie van zacht licht en de poëzie van een seizoen van metamorfose. 

Donderdag 3 oktober | 18u00 | Reservatie

 

Vermaak in de belle époque

Het Belle Époque was een tijd van Franse savoir-vivre, de geneugten van de culinaire kunsten, de kunst van het leven, entertainment en tradities.  Ontdek aan de hand van het dagelijks leven van het echtpaar Hannon hoe bevolkingsgroei en industrialisatie een nieuwe bourgeoisie vormden met een voorliefde voor verfijning, comfort en nieuwe technieken. 

Donderdag 7 november | 18u00 | Reservatie

 

De elektrecititeit fee

Aan het einde van de 19e eeuw werd elektriciteit een bron van verlichting die na de Internationale Tentoonstelling van 1881 in Parijs een spectaculaire ontwikkeling doormaakte. Het zou ons dagelijks leven vormgeven en revolutioneren en niet alleen onze huizen, maar ook de verbeelding van ontwerpers in vuur en vlam zetten. Ga met ons mee en dompel u onder in een tijdperk waarin licht zijn volle dimensie kreeg en de weg naar de moderniteit plaveide!

Donderdag 5 december | 18u00 | Reservatie