Restoratie van de glas-in-loodramen

Over de restoratie van de glas-in-loodramen

Het imposante boograam, dat de gevel van het Maison Hannon siert, onderging onlangs een grondige restauratie. Deze prachtige glas-in-loodramen, ontworpen door Raphaël Evaldre, een leerling van de befaamde Louis Comfort Tiffany, verrukken met hun unieke ontwerp. Ze maken gebruik van Amerikaans glas, dat met zijn geribbelde structuur speelt met het licht, wat een betoverend effect creëert en het natuurlijke zonlicht vermenigvuldigt.

Dit bijzondere Amerikaanse glas deed zijn intrede na de voltooiing van het Maison Hannon in 1904 en won snel aan populariteit in heel België en Europa. De tand des tijds liet echter zijn sporen na. In de late jaren zestig en vroege jaren zeventig, na een periode van leegstand van het Maison Hannon, raakten de glas-in-loodramen aanzienlijk beschadigd. In de jaren 80, na de classificatie van de gevel in 1976, onderging het boograam zijn eerste restauratie.

In januari 2023 begon het Maison Hannon, in samenwerking met Atelier Mestdagh, met een dubbele restauratie van de ramen uit 1904 en 1970. Deze minutieuze werkzaamheden herstelden de oude glorie van de ramen en getuigen van de toewijding van alle betrokkenen.

In de komende jaren zal de aandacht worden uitgebreid naar het metalen kozijn. Met de geplande uitgebreide renovatie van de wintertuin in 2024 zal het complete glas-in-loodensemble een verjongingskuur ondergaan.

Over het Mestdagh-atelier

Gelegen in Merelbeke, belichaamt Atelier Mestdagh een samensmelting van traditioneel vakmanschap en hedendaagse innovatie. Het atelier, opgericht in 1947 door Albert Mestdagh, heeft zijn erfenis voortgezet door de betrokkenheid van de familie. Luc Mestdagh en zijn vrouw Ingrid hebben deze traditie voortgezet, terwijl Katrien Mestdagh in 2015 de 'Master in Stained Glass Conservation and Heritage Management' aan de Universiteit van York heeft behaald.

Atelier Mestdagh heeft zich gespecialiseerd in het vervaardigen en restaureren van glas-in-loodramen. Met een bekwaam team en Katriens internationale netwerk van glasspecialisten combineert het atelier traditie met academische inzichten. Tijdens open atelierdagen krijgt u een inkijkje in het zorgvuldige creatieproces.

Het ethos van het atelier draait om het nieuw leven inblazen van de kunst van glas-in-lood, waarbij historische praktijken samensmelten met moderne perspectieven. Atelier Mestdagh getuigt van de toewijding van een familie aan het behoud en de vooruitgang van dit unieke ambacht.