SAVE THE DATE: opening van het Maison Hannon in 2023

Met trots kondigen wij aan dat het Maison Hannon op 1 juni 2023 zijn deuren zal openen voor het publiek als huis-museum. Iedereen kan dan kennismaken met de esthetische wereld van het Belgisch-Franse echtpaar Édouard Hannon en Marie Debard, die het huis lieten bouwen.

Bij de opening zullen de vertrekken op de begane grond zijn gerestaureerd: de woonkamer, de ontvangstruimte en het trappenhuis zullen in hun oorspronkelijke glorie zijn hersteld. Op de eerste verdieping toont de tentoonstelling “Belgische art nouveau” de Belgische art nouveau in al zijn verscheidenheid. Bezoekers kunnen werken zien van kunstenaars als Paul Hankar, Gustave Serrurier-Bovy en Henry van de Velde. De tentoonstelling loopt van 1 juni 2023 tot 31 december 2024, met het Design Museum Gent als hoofdpartner.

Het Hannonhuis is niet meer toegankelijk sinds 2014, het jaar waarin het Espace Contretype (centrum voor hedendaagse fotografie, nu gevestigd in de Cité Fontainas), dat het pand sinds 1988 bezette, vertrok. Voor de opening zijn veel restauratiewerkzaamheden verricht, die nog steeds aan de gang zijn, om deze iconische plek zijn oorspronkelijke glans terug te geven.

In afwachting van de inhuldiging op 1 juni 2023 biedt het Maison Hannon op de zondagen 15 en 22 januari een werfbezoek aan de restauratieplaats aan: een gelegenheid om met een gids en een vakman de achtergronden van een restauratieproject te ontdekken, inzicht te krijgen in de problematiek, maar vooral om vooraf een van de meesterwerken van de Art Nouveau te bezoeken. Reserveren is verplicht, afhankelijk van beschikbaarheid.