Bestek 'Modell I', door Henry van de Velde

Deze bestekset, waarvan het originele ontwerp uit 1903 stamt, is Henry van de Velde's eerste realisatie en draagt daarom de naam Modell I. 

De set heeft een bijzonder ontstaan en rijke geschiedenis. Gemaakt voor het huwelijk van de laatste groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach op 30 april 1903, wordt de productie ervan gefinancierd door een openbare inzameling. In 1902 benoemt de prins Van de Velde tot artistiek adviseur voor kunst en nijverheid in Weimar. De 250 zilveren stukken worden pas laat besteld en daardoor in slechts vijf maanden ontworpen en geproduceerd. Na de bruiloft wordt de volledige set, bestaande uit bestek, kandelaars, jardinières en schalen, tentoongesteld in het Weimar Museum. Deze opdracht geeft een enorme boost aan van de Velde's reputatie. 

Modell I blijkt zo succesvol dat het in grote aantallen wordt besteld door invloedrijke families uit de adel en industrie. In de loop der tijd worden er verschillende uitbreidingen aan de set toegevoegd. Van de Velde wijzigt en perfectioneert de stukken om ze functioneler en eleganter te maken. Het uiteindelijke ontwerp wordt vereenvoudigd, met een focus op de essentie. 

 

Dit bestek van Henri van de Velde maakt deel uit van de tijdelijke tentoonstelling Belgische Art Nouveau.


Belgische Art Nouveau. Tot 5 januari 2025. 
Plan uw bezoek